Reisverslag Kindertehuizen Somogyjád 25 tm 31 mei 2016


Wederom bestaat het reisgezelschap uit: Jan van de Kamp en Willem Wallet en Henk van Doorn.
===================================================================

I.v.m. de lange reis was het al vroeg, 07.00 uur verzamelen bij Sonja en Jan van de Kamp.
Voor  ieder was er een kopje koffie, thee of wat anders.
We verheugden ons op de komende ontmoetingen en gesprekken en daarom  hadden we veel zin om te gaan. Het was heel fijn, dat Hannie Langbroek, Corrie Wallet en Gijs Posthouwer en Jaap Griffioen ons kwamen uitzwaaien en goede reis toewensen wensen. Ds. Van der
Giessen was verhinderd en had via Jan van de Kamp ons een goede reis toegewenst.
Het was erg gezellig en de goede sfeer zat er al direct in.

Daarna bij Henk van Doorn de auto inpakken. Met dank aan de verschillende sponsors hadden wij veel extra lading bij ons. Frans Mekking (15 krentenbroden), De Kaasspecialist Leusderweg ( Hollandse kaas en noten) en Centrumgarage (20 stel badslippers) en Hans Verburg ( verschillende zakjes bloemen en groente zaden). Dit moest naast onze eigen  bagage allemaal passen. Na wat meten en passen was de auto klaar en konden we goed 08.00 uur vetrekken. Uitgezwaaid door Celia van Doorn.
De eerste dag wel een goede reis gehad, maar door veel oponthoud, daardoor 2 uur later (19.30 uur) op de plaats van bestemming aangekomen. Het welkom in Iggensbach(in de buurt van Passau) Gasthof-Pension Metzgerei Linsmeier, was vanouds goed. Inmiddels zijn wij daar al vele jaren vaste klant op onze heen-en terugreis.
Donderdagmorgen na een goed Duits ontbijtje gingen we op weg naar Somogyjád. Ook dit deel van de reis ging voorspoedig en om 16.45 uur arriveerde wij op plaats van bestemming. Op beide kindertehuizen wappert naast de Hongaarse vlag ook de Amersfoortse vlag.

Het welkom was als gebruikelijke een zeer hartelijk en warm (dit laatste ook i.v.m. met de
temperatuur, 25 graden ☼) . De kinderen en de leiding waren erg enthousiast bij het weerzien.  We hadden direct het gevoel dat we welkom waren. Na de begroeting auto uitpakken.
Dit jaar sliepen wij in het Bendéguz-house. Even op opfrissen en daarna naar het Sunshine-house waar, ons met alle kinderen, de leiding, de burgemeester, mevr. Ilona Kiss-Lorincné, dominee mevr. Szilvia Riedling-Kovács en verschillende bekenden uit het dorp, de Hongaarse maaltijd werd aangeboden.

Een van de leiding hield een toespraak waarbij de kinderen twee cadeautjes  (foto’s  van
alle kinderen) aanboden. Daarna een toespraak van de burgermeester en het hoofd van alle kinderentehuizen in de regio. Daarin werden wij zelfs als een deel van deze grote familie genoemd. De samenstelling van de kinderen is elk jaar weer anders. Enkele van de oudste kinderen zijn weggegaan en daarvoor in de plaats zij er twee jongeren kinderen bij gekomen. De jongste is nu 4 jaar. De leeftijd van de kinderen varieert van 4 tot 18 jaar.
Na de maaltijd hield Willem in het Hongaars een toespraak.
De jongelui verzorgden met gitaarmuziek (hoog niveau) voor zang voor wat amusement.Vrijdag moest iedereen vroeg op omdat de kinderen al om 07.15 uur naar school moesten.
Uiteraard gold dat ook voor ons. Na het ontbijt hebben de kinderen ons uitgezwaaid en hadden wij tijd voor ons zelf om inkopen te doen in Kaposvar. In de middag zijn we met alle kinderen en leiding met de bus naar Kaposvar gegaan. Daar was een zomerfestival. Heel leuk en gezellig. De kinderen hebben we op een ijsje getrakteerd. Met z’n allen hamburgers gegeten. Enorme grote (XXL). Daarna met de ouderwetste Hongaarse trein terug naar Somogyjád. Naar het avondeten aan de kinderen de verschillende cadeau ’s overhandigd. Snoepgoed, boterham beleg, slippers, krentenbroden en de trampoline.
Na het avondeten hebben we gesprek met de leiding van de kindertehuizen gehad. De financiële verantwoording was tot in de puntjes verzorgd. Een uitgebreid verslag hiervan zal aan de wijkraad diaconie Nieuwe Kerk worden overhandigd.
Zaterdag zijn we met alle kinderen en leiding een dag uit geweest naar een Dinosauruspark en pretpark in Rezi geweest. Met de bus was het een kleine 2 uur rijden. De kinderen en wij ook hebben enorm genoten zeer leuke dag gehad. Aan het einde van de middag zijn we moe, maar voldaan weer huiswaarts gegaan. Voor de avond waren we uitgenodigd bij de fam. Torma alwaar we naar de finale van de Europacup voetbal gekeken. 

Zondag morgen eerst hebben we de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond en na afloop van de plechtigheid zijn we naar de kerkdienst gegaan. Bij thuiskomst hebben we  samen met de leiding de eerste trampolines in elkaar gezet. De kinderen zijn daar erg enthousiast over.
Na de middaglunch heeft Henk een groot boek over dinosaurussen overhandigd. In de middag hebben we bij de verschillend bekende families bezoekjes afgelegd.

Maandagmorgen, was het tijd voor vertrek. Wederom vroeg uit bed 06.30 uur omdat de kinderen weer naar school moesten 07.15 uur. Daardoor hebben wij vroeg ontbeten en konden wij ook weer op tijd gaan rijden. Deze keer zijn wij via Boedapest en noord Hongarije terug gereden. Het was een goede en mooie rit, een prima reis gehad en mooi op tijd in Iggensbach.

Dinsdag: op weg naar huis. Tot half twee ging de reis voorspoedig. Echter wij kwamen in een file terecht i.v.m. een ongeluk. De weg was volledig gestagneerd. We kwamen om 21.30 uur  Amersfoort i.p.v. gepland 18.30 uur. We kunnen terugkijken op mooie en bijzondere goede dagen in Somogyjád. Nu kunnen we nog nagenieten van de verslagen en de foto’s en de gedachten aan vele goede ontmoetingen en indrukken, maar bovenal aan de vele blije gezichten.


Indien er behoefte is voor nadere toelichting en er nog vragen zijn, benader ons daar gerust voor. Aan ons enthousiasme zal het niet liggen.

Amersfoort, 4 juni 2016.

Jan van de Kamp, Willem Wallet en Henk van Doorn.


Dank aan onze sponsoren


Kaasspecialist-  LeusderwegFrans Mekking Brood en Gebak - LeusderwegTuinzaden en diervoeding Hans Verburg - Arnhemseweg
Centrum Garage - Everard Meysterweg